Demonstration

Gudrun Schyman: ”Vi måste höja rösten mot krigsretoriken”

Feministiskt Initiativ är en av arrangörerna till demonstrationen mot Aurora 17 i september och Gudrun Schyman kommer att tala i Göteborg.

• Vad kommer du att ta upp i ditt tal?
– Jag kommer ta upp hela militarismens misslyckande, både lokalt och globalt, och varför vi inte ska sätta igång med kapprustning. Vi behöver nedrustning både i Sverige och internationellt, och på sikt global nedrustning. Vi måste förstå att de hot vi står inför kan vi inte möta med militära medel.

• Varför vill du tala på demonstrationen?
– Jag har varit engagerad i fredsrörelsen ända sedan 1970-talet och nu, när vi har en krigsretorik i samhället som för tankarna till kalla kriget och vi ser hur det är en miljardrullning till det militära och försvaret, så måste vi höja rösten igen. Nu får vi gå ut igen.

• Varför ska man åka till Göteborg och demonstrera mot övningen och mot Nato?
– Det är bra att vi samlar ihop oss i fredsrörelsen. Det har vi gjort förr i Göteborg, under parollen Gör Norden till en kärnvapenfri zon, när vi fyllde hela Ullevi. En mäktig demonstration, och nu är det dags igen. Vi behöver höja rösten i det politiska läge som är nu och det är bra att vi samlar ihop oss i Göteborg.

Marcus Jönsson
Artikeln är tidigare publicerad i Proletären 2017 #23

Kommande veckor kommer vi att presentera demonstrationens huvudtalare i kortare intervjuer.

Detta är det 5 inlägget och det är 234 ord långt.